Aan welke eisen moet een internet tekst voldoen?

Blogteksten, artikelen, SEO-teksten, de tekst op een website of op een landingspagina, productomschrijvingen enzovoorts. Er zijn vele verschillende teksten die op het internet gepubliceerd worden. In de regel worden deze teksten allemaal op een andere manier geschreven met in zekere zin ook een ander doel. Een tekst kan informerend zijn of informatief. Een tekst kan ook dienen om de verkoop of het afnemen van diensten te bevorderen of om lezers of bezoekers te trekken. Toch zijn er ook sterke overeenkomsten, of eigenlijk eisen waar een internet tekst aan moet voldoen.

Een tekst op het internet, ongeacht wat voor een tekst en welk doel deze heeft, moet om het gewenste resultaat te bereiken namelijk:

  • Goed vindbaar zijn in de zoekmachines;
  • Lekker lezen voor de lezers.

De lezer houdt van korte en bondige teksten

Een korte tekst is voor bezoekers het meest prettig om te lezen, zeker als alle informatie die zij zoeken daar duidelijk en bondig in omschreven staat. Mensen houden niet van het lezen van ellenlange teksten die weinig relevante informatie bevatten.

Voor Google moet een tekst minimaal 300 woorden bevatten

Google houdt ook niet van lange teksten die weinig zeggen of niet vernieuwend zijn. Wel is Google dol op lange teksten die veel nieuwe informatie bevatten! Google vindt dat een tekst minimaal 300 woorden lang moet zijn om beoordeeld te worden. Het is van groot belang dat Google je tekst beoordeeld want hiermee wordt  de positie in de zoekmachine bepaald. Mocht je dus een tekst over een bepaald onderwerp, product of dienst willen laten schrijven waar veel over te vertellen valt? Dan is het geen onverstandige keus om te kiezen voor een lange tekst, zolang de tekst maar bestaat uit nuttige informatie en een goede opmaak heeft.

De opmaak zorgt ervoor dat een tekst prettig leesbaar is

De opmaak zorgt ervoor dat een tekst al dan niet prettig leest. Een overzichtelijke opmaak bevat tussenkopjes, korte alinea’s, opsommingstekens, vetgedrukte zinnen of woorden en een allesomvattende titel. Bovendien is het lettertype dat je kiest van groot belang. Het moet mogelijk zijn om in één oogopslag te kunnen zien waar de tekst over gaat. Pas als de opmaak en de pakkende titel de lezers aangrijpt, zullen ze de tekst gaan lezen.

Weet jij niet precies naar wat voor een soort tekst je op zoek bent?

Ik kan je helpen bij het maken van de juiste keus als je op zoek bent naar een bepaalde tekst. Ga naar teksttypes voor meer informatie over de verschillende soorten teksten die er zijn.